Please use this identifier to cite or link to this item: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/14426
Title in Portuguese: O custo da excelência
Author: Lins, Sylvie Ghislaine Delacours Soares
Keywords: Executivos
Qualidade total
Tecnologia
Issue Date: 1999
Publisher: Revista Educação em Debate
Citation: LINS, S. D. (1999)
Abstract in Portuguese: Le coüt de l'excellence, livro de Nicole A UBERT et Vincent de GAULEJAC. Com a complexidade tecnológica, a gestão "managerial" das empresas aparece como sendo uma alternativa liberal à gestão tradicional, burocrática e autoritária. Os executivos se identificam com a procura da excelência e da qualidade total, como também de uma identidade da empresa. O ego deles "fusiona" com o ideal da empresa. Os autores analisam quais são as consequências desse novo funcionamento para a empresa e o indivíduo, investindo igualmente, na psicologia dos sujeitos e suas implicações subjetivas.
Abstract: The recent book by authors Nicole AUBERT et Vincent de GAULEJAC, titled Le coüt de l' excellence, asserts that with the complexity of modern tecnology, managerial techniques for firms or business is appearing as a liberal alternative to traditional autoritarism burocracy. Executives now seek excellence in work quality as well as idendity with the firm. Their "egos" are expected to be one with that of the firm. The authors analyzed the consequences of this new form of business management for the firm as well as for the employee, taking into account the subjetive implications of those involved.
Description: LINS, Sylvie Ghislaine Delacours Soares. O custo da excelência. Revista Educação em Debate, Fortaleza, Ano 21, v. 2, n. 38, p. 178-185, 1999.
URI: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/14426
metadata.dc.type: Artigo de Periódico
ISSN: 0102-1117 (impresso)
Appears in Collections:PPGEB - Artigos publicados em revistas científicas

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1999_art_sdlins.pdf6,36 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.